Conjunt de Sibil·les i Profetes de l’església de Sant Nicolau (Palma)

El conjunt de sis escultures lleugeres (dues sibil·les i quatre profetes) localitzat a les voltes de l’església parroquial de Sant Nicolau (Palma) és un exemple únic del patrimoni escultòric religiós de Mallorca.

Les figures formaven part d’una arquitectura efímera, la Casa Santa, la qual cosa indica que eren muntades per custodiar el Santíssim la nit del Dijous Sant. Aquesta particularitat efímera del monument és rellevant per entendre que es tracti d’imatges emmarcades dins la tipologia d’escultura lleugera, característica que afectà el malmès estat de conservació que presentaven.

Aquest conjunt està format per dues imatges femenines, les Sibil·les, i quatre figures masculines que corresponen als profetes Jeremies, Isaïes, Jonàs i al rei David. Els estudis preliminars donaren a conèixer l’evolució de les figures des de les seves múltiples vessants: històrica, artística, material i de conservació i permeteren establir els criteris de la intervenció. La restauració de les escultures, que resultà molt laboriosa per mor dels materials constitutius i el deficient estat de conservació, se desenvolupà entre els anys 2017 i 2022.

La seva qualitat artística, la seva suposada procedència (desaparegut convent de Sant Domingo de Palma) i la seva tipologia converteixen aquest conjunt en una obra de primer ordre.

Aquestes tasques s’han dut a terme amb el suport del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca