ART CONTEMPORANI

NIT DE LES ESGLÉSIES

La Nit de les Esglésies es va consolidant com un projecte amb força. És una iniciativa del Bisbat de Mallorca i de la Fundació Amics del Patrimoni que consisteix a poder visitar esglésies que romanen obertes durant les primeres hores del vespre, il·luminades només per la llum de les espelmes i els ciris i en total silenci. La primera edició fou duta a terme el 2019, i per mor de la pandèmia no pogué tenir continuïtat en els anys successius, fins l’any 2022 que reprengué la seva activitat.

Inspirada en l’exemple d’altres ciutats europees, sobretot franceses, amb el seu projecte “Nuit des églises”, és una iniciativa encaminada a buidar els temples d’elements sobrevinguts que, tot i facilitar el dia a dia, emmascaren la idea original per a la qual foren concebuts. La llum tènue i l’olor de cera fosa de les espelmes, així com el silenci regnant dins els temples, ajuden a una experiència estètica i d’interiorització alhora. Una oportunitat d’entrar en contacte amb el Transcendent.

Aquesta darrera edició demostra el creixement orgànic del projecte. Des del seu inici, han anat augmentant les esglésies que han obert per a aquest esdeveniment i també els ciutadans que han participat de la intimitat de l’experiència.

Esglésies participants de la tercera edició (2023)

Palma
Sant Felip Neri
Basílica de Sant Francesc
Església de la Mare de Déu del Socors

Santanyí
Capella del Roser

Petra
Convent de Sant Bernardí

Felanitx
Convent de Sant Agustí

Manacor
Convent de Sant Vicenç Ferrer

Pollença
Oratori de St. Jordi

Sóller
Parròquia de St. Bartomeu

Sencelles
Parròquia de St. Pere
Capella de la Caritat
Parròquia de St. Cristòfol (Biniali)