PATRIMONI DOCUMENTAL

CONTACTE

BIBLIOTECA DIOCESANA DE MALLORCA

Entre els murs de la Casa de l’Església s’ubica la Biblioteca Diocesana de Mallorca, un espai públic de lectura, de recerca i que brinda un servei essencial a la comunitat. La Biblioteca Diocesana de Mallorca és quelcom especial, i és que en l’especialització dels seus fons recau la diferència. Conserva un dels fons lul·lians més importants del món, que compta obres que van des del segle XIV fins a l’actualitat. Obres de diverses temàtiques: filosòfiques, teològiques, jurídiques, històriques i filològiques que provenen de diverses institucions com la Biblioteca Episcopal, el Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM), el Col·legi Major de Nostra Senyora de la Sapiència, el Museu diocesà (actual Museu d’Art Sacre de Mallorca) o de l’Arxiu de la Cúria diocesana, entre d’altres. La unió fa la força, i en aquest cas, la centralització de tots els fons esmentats permet la conservació i difusió d’obres centenàries sota un mateix sostre convertint-se així en el centre de custòdia, divulgació i referència bibliogràfica de la Diòcesi.

La Biblioteca Diocesana de Mallorca és una institució del Bisbat de Mallorca que fou erigida com a fundació pública eclesiàstica el 31 de desembre de 2001, pel bisbe Mn. Teodor Úbeda Gramage. L’objectiu principal era el de reunir en un mateix lloc els fons bibliogràfics de l’Església diocesana.

Si bé la institució compta poc més de vint anys d’existència, el seu origen es troba en la Real i Episcopal Biblioteca creada pel bisbe Juan Díaz de la Guerra, el 1775. Amb el pas del temps anaren augmentant els seus fons bibliogràfics, destacant principalment l’annexió de la Biblioteca del Seminari, els anys 50 del segle XX. El fons de la biblioteca està format per uns 175.000 llibres, una gran quantitat d’obres i col·leccions destacades en els camps de la teologia, la filosofia, la Sagrada Escriptura, les humanitats, la història eclesiàstica, el lul·lisme o el dret canònic. En particular, són dignes de menció els còdexs manuscrits de principis del segle XIV i la fantàstica col·lecció d’incunables i postincunables que formen part del fons antic. Destaca també la col·lecció de revistes científiques, amb més de 500 exemplars que sumen una quantitat de 80.000 números en total.

El 9 de setembre de l’any 2010, el Consell de Mallorca va condecorar la Biblioteca Diocesana de Mallorca amb la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca, en la categoria d’Or.

Responsables de la biblioteca:

  • Mn. Jaume Mercant Simó. Director
  • Maria Isabel Riera Pascual. Cap de sala
  • Santiago Amer Pol. Tècnic auxiliar
Aquestes tasques s’han dut a terme amb el suport del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca