Comparteix la noticia:

La Comissió Mixta aprova una inversió de 650.000€ en restauració i difusió de patrimoni cultural

Aquest dilluns, 19 de febrer de 2024, ha tingut lloc la reunió anual de la Comissió Mixta entre el Bisbat de Mallorca i el Consell de Mallorca per tractar les ajudes d’enguany en matèria de patrimoni. Anualment aquesta comissió es reuneix amb la finalitat de planificar i coordinar les actuacions i intervencions que afecten als béns integrants del patrimoni cultural de Mallorca pertanyent a l’Església, tal i com es disposa en la Llei 16/1985 de Patrimoni Històric Espanyol. Gràcies a la col·laboració entre el Bisbat de Mallorca i el Consell de Mallorca en la Comissió Mixta, durant aquests darrers dotze anys s’han pogut conservar béns patrimonials molt preuats del patrimoni cultural mallorquí.

Enguany s’ha aprovat una inversió de 657.222,08€ que es destinaran a diferents projectes de conservació, restauració i difusió del patrimoni cultural. Una de les partides va destinada a les digitalitzacions de patrimoni documental. Per una part, s’inicia la primera fase de la conservació preventiva i digitalització de la Sèrie Miscel·lània de l’Arxiu Diocesà de Mallorca (es tracta d’una de les sèries més consultades pels historiadors); i per altra part s’aprova la conservació preventiva i digitalització del Fons Musical de l’Arxiu de la Congregació de Sant Felip Neri de Palma (que compta amb partitures d’Oratoris dels segles XVI al XIX).

Una altra partida és destinada a la realització d’estudis preliminars de béns patrimonials que presenten alguna alteració, assegurant així la primera fase per a una futura intervenció amb totes les garanties. La marededeu morta de la parròquia de Sant Bartomeu de Capdepera, la marededeu morta de la parròquia de Sant Cristòfol de Biniali, el retaule del Nom de Jesús de la parròquia de Sant Bartomeu de Montuïri, l’Orgue de Petra i el retaule de la Passio Imaginis del Santuari de Sant Salvador de Felanitx (únic exemple de retaule petri medieval conservat a l’illa), seran objecte d’aquests estudis previs.


La partida de restauracions està dotada amb 524.222,08€ inclou, aquest any, dues partides per a la restauració de béns immobles (primera fase de la restauració  de la coberta de l’església parroquial de Sant Pere de Sencelles i primera fase de rehabilitació de l’església del Convent dels Mínims de Sineu). Aquest 2024 es conclourà la restauració de la capella de Santa Caterina Tomàs de la parròquia de Pollença (finalitzant amb la intervenció del seu retaule). S’intervindran també el Retaule de Sant Sebastià de la parròquia de Lloret, el Retaule del Sant Crist de la parròquia de Santa Maria la Major d’Inca i s’iniciarà la primera fase de la restauració del Llit de la marededeu morta de la parròquia de Sant Jaume de Palma, actuant sobre l’escalonada, tarima, puntals, pedestal, llit i 4 canelobres. També es manté la partida reservada a la restauració d’orgues, que inclou la intervenció sobre el tercer teclat de l’orgue de la parròquia de Santanyí (orgue de Jordi Bosch, considerat una de les més importants obres d’orgueneria d’Espanya amb reconeixement internacional). 

MÉS NOTÍCIES