Església Parroquial i Basílica de Sant Miquel - Palma

L’església de Sant Miquel de Palma: emblema de la conquesta

Ubicada en el centre neuràlgic de la ciutat de Palma, conta la tradició que es construí sobre una antiga mesquita de Madina Mayurqa. Segons les cròniques de Joan Muntaner, la primera missa intramurs se celebrà en aquest emplaçament.

Del temple primigeni i de l’antiga mesquita, no en queden restes. A finals del segle XIV es començà a construir. És un dels pocs casos en què es coneix qui encarregà les escultures del timpà i qui les realitzà: el canonge Pere Soler les encarregà a l’escultor Pere de Santjoan. En el timpà apareix la Verge acompanyada per àngels músics i, a banda i banda, quatre figures de la mateixa traça: Sant Pere, Sant Pau, Beat Ramon Llull i Santa Margalida. L’escultura que culmina tot el conjunt, l’arcàngel Sant Miquel vencent el drac, és obra de Miquel Thomàs, datada del segle XVIII.

Interiorment s’hi conserven magnífics exemples de béns pictòrics i escultòrics que van des de l’època medieval fins al segle XX. Un dels béns més venerats és la talla de la Mare de Déu de la Salut, considerada, per la tradició ciutadana, com la imatge que va acompanyar Jaume I durant la seva travessia cap a Mallorca per iniciar-ne la conquesta. Un bon exemple de la retaulística barroca mallorquina es troba a l’altar major. El retaule Major és obra de Francesc Herrera Garcia, arquitecte i escultor navarrès establert a Mallorca al segle XVIII.

MÉS ESGLÉSIES DE LA XARXA