Comparteix la noticia:

La producció ecològica de l’Ermita de Betlem

L’Ermita de Betlem fou construïda i habitada per ermitans de la Congregació de Sant Pau i Sant Antoni durant dos-cents anys. Uns ermitans que des d’un principi rehabilitaren les edificacions existents en estat de ruïna i aixecaren el conjunt arquitectònic de l’Ermita. Es tracta de l’únic exemple de Mallorca d’edifici construït pels ermitans pràcticament des de zero. Un símbol de l’eremitisme mallorquí. L’Ermita era autosuficient i disposava de zona de cultiu i de diferents construccions agropecuàries que servien per a l’abastiment de tota la comunitat. 

Des d’aquest any, i gràcies a un conveni entre el Bisbat de Mallorca i la Cooperativa de Pagesos d’Artà, s’ha reactivat el cultiu als camps de l’Ermita de Betlem. D’aquesta manera es dona així continuïtat a les seves funcions originàries, mantenint la memòria dels ermitans i continuant la seva tasca; seguint així les directrius de conservació del patrimoni dictaminades per la UNESCO. 

Durant aquests primers mesos, la Cooperativa d’Artà s’ha encarregat del manteniment dels terrenys i del conreu de les terres. S’ha realitzat la primera collita d’oli per a autoconsum, fixant les bases per a la collita de l’any que ve. De la mateixa manera han començat les tasques preparatòries del terreny amb la sembra de plantes aromàtiques, per a la correcta instal·lació de vint colònies d’abelles mallorquines, establint així les bases per recuperar l’apicultura, una de les activitats tradicionals dels antics ermitans de la congregació de sant Pau i sant Antoni. Per a les properes anualitats, la Cooperativa preveu engegar una marca d’oli i una de mel i registrar la finca dins la DO d’oli de Mallorca. 

No és només un projecte agrícola, sinó que es tracta d’un projecte transversal centrat en la millora del patrimoni, l’agricultura i el turisme, basant-se en els principis d’economia circular, social i sostenible.

MÉS NOTÍCIES