Retaule major de l’església parroquial de Sant Bartomeu (Alaró)

No és gens comú trobar retaules de pedra a les esglésies de Mallorca, i a Alaró se’n conserva un magnífic exemple.

El retaule major de l’església parroquial de Sant Bartomeu d’Alaró és l’únic exemple del segle XVIII amb l’estructura feta totalment amb marbre. És una peça monumental de 14 metres d’alçada que ocupa tot l’espai de l’absis del temple, lluint una combinació de pedres calcàries de diferents colors.

Es tracta d’un retaule caseller de pintura i escultura atribuït al taller de Bartomeu Moyà. L’estructura en pedra fou construïda entre 1698 i 1715, a diferència de les escultures i pintures que el configuren. Acull un total de vuit escultures de tipologia i cronologia diversa i onze pintures repartides des de la predel·la fins a l’àtic, de diferents formats i autors. Es tracta, doncs, d’un retaule en pedra del segle XVIII amb escultures i pintures dels segles XVIII i XIX.

El seu delicat estat de conservació provocà la restauració, duta a terme durant el 2018. Durant la fase d’estudis previs es va aprovar una primera intervenció que consistí en una neteja generalitzada de la pols, facilitant així l’estudi detallat dels materials constitutius, dels factors de degradació i de les alteracions. A més, amb la neteja es descobrí que el retaule havia estat restaurat a principis del segle XX, concretament el 1911, per l’escultor Sebastià Alcover i el pintor Jaume Porcel.

El problema més important detectat en l’estructura pètria del retaule foren les humitats que afectaven el sòcol. Les filtracions d’aigua havien deteriorat la solidesa dels materials. Es va treballar per minvar les conseqüències de les filtracions i evitar, amb manteniment constant, un agreujament en la descomposició de la pedra. Altrament, després de la neteja, es dugueren a terme tasques de consolidació, fixació i reintegració. Pel que fa al conjunt escultòric i pictòric, cada element va tenir les seves particularitats pròpies, tot i que es dugueren a terme tasques de desinsectació de les fustes, neteja, fixació de policromies o consolidació estructural.

Aquestes tasques s’han dut a terme amb el suport del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca