Monument de Muro

El monument de l’Assumpta de la parròquia de Muro és dels pocs exemples de Llit de la Mare de Déu que es conserven de forma íntegra a Mallorca. Es tracta d’un dels pocs exemples de Llit que s’ha muntat quasi ininterrompudament des de 1770, moment de la seva creació. El Monument respon a la tipologia de llit de pal·li, i segueix els models dels llits de la Seu i del Convent de la Concepció de Palma, ambdós realitzats en el segle XVII, i que establiren les bases d’aquesta tipologia.

Tot i que l’autoria del Monument de Muro és desconeguda, és sabut que aquest conjunt escultòric preciosista es construí per encàrrec de Mn. Andreu Marià Perelló (1749-1828), que era metge i sacerdot.

La magnificència del projecte provocà la divisió del procés de restauració en diverses fases. En una primera instància, el 2007, es restaurà la imatge de la Mare de Déu morta, la qual es troba exposada durant tot l’any dins l’urna situada a la predel·la del retaule de l’Assumpció emplaçat a la darrera capella del costat de l’Evangeli del temple. Per altra banda, la realització dels estudis previs que donarien les directrius de restauració fou el 2019. Finalment, els diferents elements del conjunt han estat intervinguts durant els anys 2022 i 2023, amb la col·laboració de diferents tallers de restauració de l’Illa.

A grans trets formen part del monument les escales, els cornalons o cantoneres, la tarima, les torxes, el llit, els quatre àngels, les vares, les borles, el cobricel i l’altar. S’estudiaren les característiques dels diferents elements per tal d’adaptar els criteris d’intervenció a les necessitats de cada un dels quals. Així doncs, tot el procés de restauració ha suposat una especificitat tècnica basada en la legislació vigent. Tot i això, els diferents processos de restauració poden englobar-se en procediments generals i característics d’elements escultòrics: neteja mecànica, desinsectació, consolidació matèrica, fixació, consolidació estructural, neteja química, entre d’altres.

Finalment, com és habitual des del Taller de Restauració del Bisbat de Mallorca, seguint amb els criteris actuals de salvaguarda, s’adoptaren mesures de prevenció per tal de mantenir el bé i evitar-ne futures degradacions. Per la naturalesa de l’obra i vinculat a la tradició que envolta els Llits de la Mare de Déu, les prescripcions de conservació preventiva són encara més necessàries en aquest cas. El fet que sigui un exemple de conjunt escultòric mòbil determina unes característiques de conservació diferenciades i un major risc pel moviment anual ocasionat. En aquest sentit, les pautes de conservació dictaminades així com els protocols han suposat una part fonamental del projecte.

Aquestes tasques s’han dut a terme amb el suport del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca